RIDÅ KAMMARMUSIK

LIINE CARLSSON

Liine Carlsson, sopran,är född 1976 i Göteborg. Hon utbildades vid Operastudion i Göteborg (1997), Musikhögskolan i Malmö (1999-2001) och Operahögskolan i Stockholm (2001-05).

Hon debuterade våren 2006 på Kungliga Operan, där hon kreerade huvudrollen Aida i urpremiären av Daniel Börtz Svall, en omtalad opera om hedersmord. Uppsättningen turnerade även till Norrlandsoperan och Folkoperan. Våren 2007 var Liine engagerad på GöteborgsOperan, där hon gjorde rollen som 1:a blomsterflicka i uppsättningen av Wagners Parsifal.

På sommaren samma år kom hennes genombrott, i huvudrollen som drottning Kristina, i VadstenaAkademiens uppsättning av den återupptäckta belcanto-operan Cristina di Svezia av den italiensk-svenske tonsättaren Jacopo Foroni. Föreställningen blev mycket uppmärksammad och hyllad i pressen, och premiären direktsändes i radio över hela Europa. 2008 sjöng hon rollen igen, i en repris av uppsättningen på Ulriksdals Slottsteater, Confidencen, och 2010 spelades operan in på skiva av bolaget Sterling, med kör och orkester från GöteborgsOperan. Denna inspelning blir också Liine Carlssons skivdebut.

Under 2008 var Liine Carlsson anställd på Reginateatern i Stockholm, där hon bl a sjöng rollen som Rosalinda i Strauss’ Läderlappen. Sommaren 2008 medverkade hon vid Läckö Slottsopera, Återigen i en nyskriven opera av Daniel Börtz - Magnus Gabriel.

Sommaren 2009 gjorde hon rollen som Nedda i Leoncavallos Pajazzo vid Opera på Skäret i Kopparberg, vilket gav henne Opera på Skärets vänförenings stipendium.

Hösten 2009 medverkade hon i Henrik Hellstenius nyskrivna opera Ophelias, vid Den Nye Opera i Bergen. Denna föreställning spelades även vid Warszawas Nationalteater under vintern.

Liine Carlsson har under de senaste åren erhållit maximalt belopp i stipendier från Kungliga Musikaliska akademien. Hon har även fått stipendier från bl a Konstnärsringen, Rune Orrtegen, Östgöta Gille, samt Lasse Lönndahls resestipendium. Hösten 2007 utsågs hon även till Årets stipendiat av Operavännerna vid Kungliga Operan, framförallt för sin insats som drottning Kristina i Vadstena.

ARTISTER

Liine Carlsson